D198 Durian Kim Hong

D198 Durian Kim HongMenurut sumber daripada PVPM Malaysia, menerangkan bahawa Durian Kim Hong ini Isi tebal, Biji Kesep, Warna isi kuning pucat atau krim. warna biji cokelat pucat, Ketebalan kulit buah adalah sederhana (9.24mm). Bentuk kudup bunga sebelum kembang: eliptik. Bentuk daun: eliptik.

Durian yang mempunyai warna berkrim ini memiliki peminatnya yang tersendiri. Berdasarkan saiz biji, menunjukkan keupayaan membekalkan jumlah isi jauh lebih banyak daripada durian biasa. Berbiji kesep merupakan satu tarikan kepada syarat sesuatu klon itu mendapat tempat di hati peminat durian tanah air. 

Jutaan terima kasih kepada penyumbang gambar bagi klon D198 Durian Kimhong iaitu @pertanian satu perniagaan, PChien Chien dan Zaman jamil.

Duriotourism.com masih mencari gambar bagi bentuk daun, flower bud dan hujung pangsa. Jika anda memiliki butiran untuk melengkapkan infografik di atas, mohon segera berhubung melalui facebook di alamat fb.me/duriotourismmalaysia

Terima Kasih.
Yu. Suffi Yusof

Seorang guru yang sangat obses dengan dunia pendidikan digital dan pertanian moden. Memiliki minat mendalam dengan dunia grafik, penerbitan video, animasi dan pengurusan sumber manusia.Terus menyumbang selagi hayat dikandung badan. Biar jasa jadi kenangan.

Post a Comment

To Top